Translator

Friday

Padah curi duit tabung masjid

KUALA TERENGGANU- Seorang bapa kepada tiga anak tergamak mencuri duit tabung masjid atas alasan tidak memiliki pekerjaan, serta dalam masa sama terpaksa menanggung anak dan isteri.

Walau apa juga alasan diberikan, Nazawawi @Shafunizam Md Nor, 38, dari Kampung Kepong, Taman Desa Sepakat, di sini, tetap menerima pembalasan apabila dijatuhi hukuman 10 bulan penjara oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Majistret Abdul Hayyi Salim menjatuhkan hukuman itu selepas Nazawawi mengaku bersalah mencuri wang tunai sebanyak RM332.80 milik Masjid Tengku Sulung Kuala Ibai, di sini, pada 10 Febuari lalu lebih kurang jam 11.30 pagi.

Dengan itu, dia mengaku bersalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri di dalam bangunan yang memperuntukkan hukuman penjara boleh sampai tempoh 10 tahun dan boleh juga dikenakan denda, jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda manakala Nazawawi tidak diwakili peguam.

Berdasarkan fakta kes, perbuatan terkutuk Nazawawi yang mencuri duit di dalam tabung masjid telah disedari salah seorang pekerja di masjid itu iaitu Ali Mohd Diah, sebelum memaklumkan kepada penduduk setempat untuk menangkapnya.

Sejurus menerima maklumat penduduk tentang penangkapan Nazawawi, anggota polis ke lokasi kejadian dan menahannya sebelum turut berjaya merampas sebotol gam bertulis ‘Rat Glue’ warna merah jambu; satu pita pengukur warna kuning dan wang tunai kertas serta syiling berjumlah RM332.80.

Sumber : Sinar

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor