Translator

Wednesday

Waspada di luar rumah

KUALA LUMPUR: Golongan wanita diminta lebih berhati-hati ketika berada di luar rumah kerana pelaku seks berada di mana saja terutama di kawasan sunyi dan gelap.

Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, pelaku seks ada kaitan dengan sakit mental atau ketagihan seks dan mereka cenderung melakukan gangguan seksual dan jenayah rogol di mana saja jika berpeluang.

Katanya, pelaku seks mungkin sudah memerhatikan pergerakan mangsa sebelum menyerang dan merogol atau menunggu sesiapa saja yang datang menghampirinya, serta mengambil peluang itu untuk merogol mangsa.
“Antara kaedah meningkatkan keselamatan dengan mempelajari kemahiran mempertahankan diri, membawa senjata seperti penyembur lada atau objek lain yang boleh melindungi.

“Biarpun kaedah itu tidak seratus peratus menghalang berlaku jenayah, tetapi dapat membantu ketika berada dalam bahaya. Wanita juga diingatkan tidak berseorangan terutama di kawasan berisiko berlaku jenayah,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, semalam.

Beliau mengulas kejadian cubaan rogol yang berlaku di sebuah pawagam mini di Kuching, Sarawak, kelmarin.
Dalam kejadian itu, seorang wanita nekad mempertahankan kesuciannya daripada diragut walaupun dalam keadaan separuh sedar selepas disuntik ubat pelali sebanyak dua kali oleh seorang lelaki yang cuba merogolnya.

Suntikan itu menyebabkan mangsa menggigil dan separuh sedar, namun tetap menguatkan tenaga untuk melawan suspek yang masih berusaha merogolnya. Sementara itu, Pegawai Kanan Program Persatuan Tindakan Wanita (Awam), Lee Wei San, berkata isu keganasan terhadap wanita tidak pernah selesai, malah pada tahun lalu, 3,595 kes rogol, 3173 dera dan 2054 gangguan seksual dilaporkan.
“Biarpun banyak undang-undang dibuat untuk melindungi wanita termasuk peruntukan mengikut Akta 1994, Kanun Keseksaan dan Keganasan Rumah Tangga, namun keganasan terhadap kaum itu terus berlaku.

“Ini mungkin disebabkan pengawasan undang-undang yang kurang di kawasan berisiko tinggi berlaku jenayah. Kaedah baru dan penguatkuasaan undang-undang lebih ketat perlu diperkenalkan bagi memastikan keganasan terhadap wanita dapat dihapuskan,” katanya.

Sumber : metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor