Translator

Wednesday

Padah maki anggota polis

KUALA KANGSAR: Seorang bekas ketua kampung didenda RM50 oleh Mahkamah Majistret semalam, selepas didapati bersalah mengeluarkan kata-kata kesat dan mengaibkan terhadap anggota polis, dua tahun lalu.

Tertuduh, Mohd Ridzuan Asit, 44, bekas Ketua Kampung Sungai Ati, Padang Rengas didakwa mengikut Seksyen 14, Akta Kesalahan Kecil 1955 dan boleh didenda maksimum RM100 kerana memaki Koperal Omar Saari dari Balai Polis Kuala Kangsar.

Mohd Ridzuan yang juga Pengerusi Ketua Kampung Pakatan Rakyat Negeri Perak didakwa melakukan kesalahan itu di hadapan Pasaraya Hari-Hari di Jalan Kangsar kira-kira jam 5.55 petang pada 9 Disember 2010 kerana tidak berpuas hati dengan tindakan polis menyaman kenderaan orang awam di hadapan pasar raya itu.

Majistret Noordura Mohamed Din menjatuhkan hukuman denda RM50 kepada tertuduh selepas Mohd Ridzuan membuat pengakuan bersalah.

Mohd Ridzuan yang tidak diwakili peguam, pada mulanya mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan kali pertama dibacakan dan Noordura yang mengenakan jaminan RM500, menetapkan 26 September untuk sebutan semula kes.

Bagaimanapun, 15 minit kemudian tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah menyebabkan Noordura memerintahkan tertuduh membayar denda RM50 atau penjara tiga hari jika gagal berbuat demikian.

Berdasarkan fakta kes, Mohd Ridzuan yang ketika itu bersama seorang lagi rakannya mempertikai anggota polis berkenaan kerana menyifatkan tindakan saman itu tidak adil terhadapnya kerana tidak dikenakan terhadap orang lain yang melakukan kesalahan sama di lokasi sama.

Sumber : Metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor