Translator

Wednesday

Buruh mengaku miliki parang serang polis

KUALA TERENGGANU: Seorang buruh mengaku bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, semalam, atas kesalahan memiliki parang yang digunakan untuk menyerang anggota polis.
Ruddy Radzali, 31, didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah pondok buruk di Kampung Kolam, Mengabang Telipot, di sini, pada jam 1.30 pagi, 23 Ogos lalu.

Dia yang menetap di Kampung Padang Nenas, Mengabang Telipot, di sini, didakwa sengaja memiliki parang iaitu senjata yang dijadualkan dalam Jadual Kedua, Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 7(1) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda tidak melebihi RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Dunstan Muda di hadapan Majistret Abdul Hayyi Salim.

Tertuduh ditawarkan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin dan Abdul Hayyi menetapkan 13 September ini sebagai tarikh jatuh hukum.


Berdasarkan fakta kes, sepasukan polis dari Balai Polis Gong Badak yang menjalankan Ops Pintu/Cantas/Lejang pergi ke sebuah pondok buruk di Kampung Kolam, Mengabang Telipot, di sini.

Setibanya di situ, mereka melihat tertuduh tidur di atas kerusi dan mengejutkannya serta memperkenalkan diri dengan menunjukkan kad kuasa.
Ruddy kemudian bangun dan terus mencapai parang yang berada di sebelah kanan tempatnya tidur dan menyerang dua anggota polis lalu berlaku pergelutan antara mereka.

Tertuduh ditahan dan polis merampas sebilah parang sepanjang 20 inci yang digunakannya dalam kejadian itu.

Sumber : metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor