Translator

Monday

Berfikir secara kritis

PUTRAJAYA: “Guru perlu berfikir secara kritis, boleh mengatasi masalah yang rencam dan membuat keputusan tepat,” kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, golongan pendidik perlu peka yang kemahiran mendidik sentiasa berubah, sekali gus memerlukan kepada usaha peningkatan dan penyesuaian diri dengan perubahan dan persekitaran semasa.

“Jika dahulu guru mengajar tulis baca, mengatasi masalah buta huruf sebagai tugas hakiki, tetapi kini cabaran yang digalas oleh guru jauh lebih berat.

“Realitinya masyarakat kini memerlukan guru berkualiti tinggi dari sudut keilmuan dan sahsiah, berintegriti, beriltizam dan mempunyai kesedaran untuk membentuk insan yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek,” katanya berucap merasmikan Istiadat Konvokesyen Berpusat Ijazah Sarjana Muda Perguruan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), di sini, semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, jika usaha tidak dibuat untuk bergerak seiring dengan perkembangan ilmu, tenaga pendidik akan ketinggalan dalam banyak hal terutamanya dalam aspek pembangunan manusia dan melahirkan generasi berwibawa.

Justeru, beliau meminta golongan itu menguasai ilmu dengan mengamalkan konsep pembelajaran sepanjang hayat bagi melahirkan generasi berilmu, membudayakan inovasi dan kreativiti di kalangan pelajar. Beliau juga mengingatkan, guru bertauliah tidak merasakan ilmu yang dipelajari mencukupi, sebaliknya memahami konsep pengetahuan kandungan pedagogi serta melaksanakan tugas dengan penuh bertanggungjawab.

“Bidang pendidikan memberikan sumbangan besar dan penting dalam menentukan kejayaan sesebuah negara. “Hakikat ini lebih relevan lagi dalam era siber di mana kemajuan dan kejayaan anak bangsa bergantung kepada penguasaan ilmu dan teknologi.

“Oleh itu peranan dan tanggungjawab guru dan pendidik hari ini semakin penting dan kritikal berbanding pada masa dahulu,” katanya.

Katanya, guru juga perlu membuktikan dan menunjukkan iltizam tinggi untuk berkhidmat dengan keikhlasan luhur, malah mempunyai nilai diri tinggi dan berakhlak mulia.

Sumber : Metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor