Translator

Wednesday

Tip penjagaan kereta

BAYANGKAN dalam cuaca hujan dan jalan licin, anda menghadapi masalah brek, pasti mengundang risiko kemalangan.

Walaupun agak remeh, fungsi brek amat penting kepada sesebuah kenderaan dan perlu diberi perhatian.

Kebanyakan kenderaan kini dipadankan cakera brek pada keempat-empat tayar, tetapi masih ada yang menggunakan sepasang saja seperti kenderaan bersesaran kurang 1,300 cc.

Tidak kira jenis sistem brek yang digunakan, pemilik kenderaan perlulah memberi perhatian lebih sebelum berlaku risiko kemalangan jika berlaku kerosakan.


Sistem itu perlu diselenggara jika terhidu bau hangit dari satu daripada empat tayar, brek tidak anjal menyebabkan kenderaan berhenti jauh daripada jangkaan dan bunyi geseran yang bising ketika membrek.

Selain itu, pelapik brek perlukah ditukar baru bagi kedua-dua belah jika ketebalannya kurang daripada 3 milimeter (mm) atau terdapat kotoran minyak pelincir.

Jika menggunakan pelapik brek yang haus atau tidak setara, ia boleh menyebabkan kenderaan membuang sebaik saja dibrek secara mengejut.

Ketika proses menukar pelapik brek, pastikan produk asli atau daripada jenama ternama bagi memberi kesan terbaik.

Jika rosak, cakera brek itu perlu melakukan proses melicinkannya semula kerana permukaannya tercalar dan kasar serta boleh menyebabkan pelapik brek tidak tahan lama.

Sementara itu, bendalir brek perlu ditambah dari setiap masa kerana tanpanya brek tidak berfungsi dengan sempurna.

Kebocoran pada sistem brek hendaklah diperbetulkan segera kerana ia akan mengotori enjin, malah boleh menyebabkan sistem itu kurang berfungsi.

Artikel Menarik :
Belajar penggunaan Kamera Anda
Tips memandu sambil menjimatkan minyak
Panduan seks supaya tidak bosan

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor