Translator

Monday

Hutang bayar hutang

KUALA LUMPUR: Pinjam RM400,000 tuntut RM1 juta. Itu jumlah perlu dibayar seorang ahli perniagaan selepas meminjam wang ceti haram atau along.

Selain menetapkan kadar bunga sesuka hati dan mengancam mengganggu kehidupan usahawan itu, ceti haram terbabit cuba menggunakan taktik lembut dengan menghantar sekeping nota meminta tarikh berbincang mengenai perkara itu.

Menurut mangsa yang mahu dikenali sebagai Halfizi, 40, pada mulanya dia hanya meminjam RM10,000 selepas perniagaannya menghadapi masalah Ogos tahun lalu, namun ia bertukar menjadi mimpi ngeri selepas ‘dinasihatkan’ menggandakan pinjaman berkenaan.

Katanya, selepas melangsaikan bayaran pertama, dia membuat pinjaman kedua RM20,000 dan selepas itu, episod hitam hidupnya bermula akibat gagal melangsaikan pinjaman.

Usahawan yang mempunyai syarikat pembinaan di Shah Alam itu berkata, selepas gagal membayar pinjaman seperti dijanjikan, dia mula menerima SMS meminta melunaskan segera baki berkenaan selain sekeping nota dilekatkan pada pagar rumahnya. “Selepas tak dapat membayar penuh, along itu meminta saya menambah jumlah pinjaman untuk menampung semua hutang menjadikan hutangnya bertambah dari semasa ke semasa.

“Saya tidak menyangka ia meningkat RM400,000 dan lebih terkejut dimaklumkan perlu membayar RM1 juta, jika tidak keselamatan saya terancam,” katanya ketika membuat aduan kepada Ketua Unit Tindakan Khas Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Saharuddin Bakar di sini, semalam.

Halfizi berkata, dalam tempoh enam bulan, dia berurusan enam along serentak. Semua ‘memburunya’ untuk mendapatkan bayaran.

“Mujur rakan mencadangkan mengadu kepada PPIM,” katanya.
Sementara itu, Saharuddin berkata, PPIM menerima laporan terbabit dan berusaha membantu Halfizi mengadakan perbincangan dengan along bagi menjadualkan semula pinjamannya bagi mendapatkan kadar rata yang mampu dibayar.

Sumber : metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor