Translator

Monday

Hidup mewah jual anggota haiwan eksotik

PENGKALAN HULU: Rahsia hidup mewah seorang wanita bersama anak saudaranya terbongkar apabila serbuan sepasukan penguat kuasa kelmarin menemui puluhan anggota badan haiwan eksotik dalam dua banglo milik mereka.

Serbuan sepasukan anggota Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri dan Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) negeri itu menemui anggota badan beberapa spesies haiwan dilindungi seperti tenggiling, harimau belang, beruang, rusa dan kambing gurun.

Dalam serbuan jam 3.45 petang itu, anggota berkenaan menemui 12 ekor tenggiling; lapan taring harimau belang serta empat kuku serta kulitnya; sepasang tanduk rusa; empat bahagian tapak kaki beruang; dua tanduk kambing gurun; daging tenggiling beku dan dua tong sisik tenggiling seberat 15 kilogram.
Wanita berusia 48 tahun bersama anak saudara lelakinya berusia 20 tahun itu masing-masing ditahan berasingan di kediaman mereka di Jalan Sri Delima, Taman Haji Md Noor dan Taman Sri Baling, Jalan Weng, Baling, Kedah.

Difahamkan, bahagian anggota badan haiwan berkenaan diperoleh daripada pemburu haram di sekitar Gerik, Baling dan Pengkalan Hulu sebelum dipasarkan dengan harga tinggi kepada restoran dan pengamal perubatan tradisional.

Komander Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP) Negeri, Asisten Superintendan Shamsuddin Pardi berkata, serbuan dibuat selepas pihaknya mendapat maklumat mengenai rekod jual beli yang dijalankan dua suspek berkenaan sebelum menyerbu kediaman mereka kelmarin.

Beliau berkata, sebaik mendapat maklumat, pihaknya menempuh perjalanan sejauh 15 kilometer dari Pengkalan Hulu ke Baling, Kedah bagi menahan kedua-dua suspek.

“Serbuan pertama di lakukan di Jalan Sri Delima, Taman Haji Md Noor sebelum menemui anggota badan haiwan terancam itu yang disimpan dalam peti ais, ruang tamu dan bilik.

“Pada mulanya, wanita berkenaan bertegas tidak mengaku menyimpan anggota haiwan berkenaan malah, turut mempertikaikan serbuan dijalankan,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Katanya, selepas didesak, wanita itu mengaku membeli pelbagai haiwan eksotik itu daripada pemburu haram di Baling dan Gerik. Shamsuddin berkata, wanita terbabit turut mengaku membeli 12 tenggiling berkenaan dengan harga RM350 sekilogram sebelum menjualnya semula kepada pihak tertentu pada harga lebih tinggi.

sumber : metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor