Translator

Monday

‘Ditumbuk, dipukul, diserang perkara biasa’

KUALA LUMPUR: “Setiap anggota penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dilatih menguasai seni mempertahankan diri seperti silat bagi menghadapi sebarang situasi berbahaya termasuk kemungkinan diserang ketika melakukan operasi penguatkuasaan,” kata Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Datuk Salleh Yusop, semalam.

Beliau berkata, selain itu, semua anggota penguat kuasa DBKL diarahkan mengambil langkah berhati-hati bagi menghadapi sebarang keadaan ketika operasi termasuk ketika menghadapi keadaan tegang.

Katanya, semua anggota penguat kuasa biasanya dibekalkan dengan cota manakala bagi anggota berpangkat tinggi seperti inspektor atau pesuruhjaya penguatkuasaan, mereka dibekalkan senjata api bagi mempertahankan diri.

“Ditumbuk, dipukul atau diserang memang biasa dan sering berlaku kepada anggota penguat kuasa DBKL. Ia cabaran kita yang sentiasa terdedah bahaya dalam usaha memberi khidmat kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas laporan media Sabtu lalu, mengenai seorang anggota penguat kuasa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) yang cedera selepas diserang 30 lelaki dipercayai tonto ketika melakukan operasi membanteras kafe siber haram di Taman Sri Duyong, Kandang, Melaka.

Kejadian jam 11.45 malam itu berlaku selepas kumpulan penguat kuasa terbabit selesai memasukkan peralatan komputer dirampas dari sebuah kafe siber di kawasan itu ke dalam van.

 Sumber : metro

No comments:

Post a Comment

Backlink Terbaik

Kartikel Ping Blogged.my My Ping in TotalPing.com

Free SEO Tools

SYARAT DAN PENAFIAN

cercitor.blogspot tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui blog ini. dan Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian cercitor